Montazne kuce

Klasična ili sistemska gradnja?

U našem podneblju dileme gotovo da i nema – klasična gradnja je tradicionalno prisutna, uobičajena i malo tko o njoj dvoji. Ipak, novi materijali, zanimljivi projekti te jednostavna i brza gradnja, bez natezanja s majstorima, daje i veliku prednost montažnim kućama. I montažne i klasične kuće mogu se graditi na svim lokacijama na kojima je predviđena gradnja. montazne kuce

No, i za jednu i drugu vrstu gradnje treba napraviti kvalitetnu pripremu tehničke i vlasničke dokumentacije. To znači da treba ishoditi građevinsku dozvolu. Da bi se ona ishodovala, ovlašteni geodet mora napraviti tzv. geodetsku podlogu, a prema propisanim uvjetima gradnje projektant mora glavni projekt. Uza sve to mora se priložiti i dokaz o vlasništvu, kroz posjedovni list, kupoprodajni ugovor o kupnji zemljišta ili valjani darovni ugovor.

Što je jeftinije?

Prema grubim procjenama, četvorni metar klasične visoke rohbau gradnje iznosi 500 do 700 eura. Prema cjeniku Domprojekta, tvrtke koja se bavi projektiranjem i izvedbom montažnih kuća, cijena je visokog rohbaua 480 eura po četvornom metru. Ta cijena vrijedi za gradnju na pripremljenim temeljima.  Atesti, potvrde… Cijena pripreme zemljišta, iskop te betoniranje temelja ovise o vrsti zemljišta – na velikim strminama i mogućim klizištima valja napraviti potporne zidove, a primjerice na ravnim terenima valja voditi brigu o podvodnim vodama.

Nakon pripremljenih temelja, gradnja montažnih kuća ide brzo i jednostavno. – Kuće se izvode u krupnopanelnom sistemu. Na gradilištu se montiraju zidni elementi s već ugrađenom vanjskom stolarijom i postavljenim stiroporom s građevinskim ljepilom, tako da se kuća konstrukcijski montira u jednom danu – naglašava Esad Hajdarovac, direktor Domprojekta, dodajući kako finalizacija radova predviđenih razinom izvedbe visoki rohbau traje 20 do 25 dana, ovisno o veličini kuće. Valja znati da nakon gradnje montažne kuće izvođač treba priložiti atestnu dokumentaciju za sve ugrađene materijale. Time se dokazuje da su svi korišteni materijali izrađeni prema odgovarajućim standardima. To se odnosi na različite rezultate ispitivanja, zapise o provedenim procedurama kontrole kvalitete i slično. Uz ateste izvođač prilaže i garanciju na izvedene radove i konstrukciju. Montažne kuće imaju garanciju na izvedene radove dvije godine, a na konstrukciju 30 godina. Uz redovito održavanje, trajnost kuća je oko 150 godina. 480 eura – Ako temelje i pripremu 
zemljišta investitor napravi sam Cijena se formira na osnovi troškovnika, a okvirna cijena za razinu izvedbe visoki rohbau, te sistem standard (vanjski zid d=30,6 cm) iznosi 480 eura/m² neto površine kuće. Visoki rohbau znači gradnju kuće na pripremljenim temeljima – kuća je izvana gotova, a unutra u fazi završnih obrtničkih radova. 750 eura – Cijena gradnje po sustavu “ključ u ruke”, bez pripreme zemljišta i temelja Okvirna cijena kuće za ključ u ruke iznad temelja iznosi 750,00 eura po četvornom metru neto površine. Cijena temelja ovisi o nagibu terena i eventualnim drugim pripremnim radovima i formira se pojedinačno, za konkretnu lokaciju. 5 prednosti

1. Eko & co. Osim ekološki prihvatljivih i biološki zdravih materijala, odlikuju ih i dobre toplinske karakteristike, ušteda energije, otpornost na potres, brzina gradnje, gradnja tijekom cijele godine, industrijski kontrolirani uvjeti.

2. Kat na kat Montažne kuće se mogu nakon gradnje dograđivati, proširivati i nadograđivati, sve što investitor poželi. Dobro bi bilo predvidjeti nadogradnju, kako kasnija investicija ne bi poskupila gradnju.

3. Brzo i bez zavlačenja Ako su sve pripreme obavljene, montažne kuće mogu se konstruktivno postaviti u jednom danu, a između 20 do 25 dana treba do visokog rohbaua i početka uređenja interijera – podova, sanitarija…

4. Drvo je sigurno Drvo je protupožarno gotovo najbolji građevinski materijal. Iako zapaljivo, ono u gornjem sloju stvara zaštitni pougljeni sloj koji slabo provodi toplinu, pa tako u slučaju požara drvo samo sebe štiti. Kamena vuna i gipsane vlaknaste ploče kao ispuna su negorivi.

5. Potres im ne može ništa Zanimljiv je podatak da je u Japanu sve više montažnih kuća s drvenom nosivom konstrukcijom. Testovi i iskustvo iz Japana i SAD-a pokazali su da drvene konstrukcije mogu podnijeti katastrofalne potrese uz minimalna oštećenja.

5 nedoumica

1. Sve po želji Mogu li se montažne kuće raditi prema želji investitora? Da, mogu. Nedoumice se vuku iz nekih prijašnjih godina kad su montažne kuće bile isključivo tipski projektirane. Danas je moguće sve što si investitor poželi.

2. Vjernost tradiciji Kako je kod nas uobičajena klasična gradnja, postoji i izvjestan psihološki otpor prema gradnji montažnih kuća. Česte su nedoumice o načinu održavanja, trajnosti i kvaliteti montažnih objekata.

3. Između katova Međukatna konstrukcija radi se od drvenih greda s ispunom od mineralne vune, OSB ploča i slojevima poda za zvučnu izolaciju, cementnu glazuru i završni pod. S donje strane postavljaju 45 minute treadmill workout se gipsane kartonske ploče.

4. Izolacije Više slojeva izolacije u cijelom omotaču kuće, uz odgovarajuću vanjsku stolariju, osigurava veće uštede energije za grijanje i hlađenje. Vanjski i pregradni zidovi postavljaju se po dvije pločaste obloge zbog bolje zvučne i protupožarne zaštite.

5. Novo ruho Održavanje montažne kuće jednako je kao kod zidanih kuća. Sve što je izloženo vanjskim utjecajima treba pravodobno obnavljati – fasadu, krovište, vanjsku stolariju. Montažne kuće imaju garanciju na izvedene radove dvije, a na konstrukciju 30 godina.

Montazne kuce